+31 (0) 345-516460 info@eetmoties.nl

18 februari 2016

Deze week hebben wij een kijkje kunnen nemen in de Turkse keuken, door het typisch Turkse gerecht ‘Börek’ in onze eigen keuken te bereiden! Op deze foto’s zie je het resultaat van deze leerzame en gezellige dag met onze buurvrouw. Yum!

11 februari 2016

Vandaag gaan wij de klassieke appeltaart bakken, op basis van het heerlijke recept van Nicoline.
Op advies van chefkok Jan Immink gaan wij voor deze appeltaart niet alleen zachte appels gebruiken, maar ook stevige, friszoete appels voor de lekkere bite!
Daarnaast zorgt een combinatie van twee soorten appels voor een bijzondere structuur. Dat belooft wat!

5 januari 2016

Er was eens, lang geleden een oma en drie kleindochtertjes… Zo begint bijna elk sprookje. Maar mijn verhaal is geen sprookje. Het gaat over een bijzondere Limburgse baktraditie. Het zijn geen bekende lekkernijen zoals vlaai, maar overheerlijke Nieuwjaars wafels.

Dus, deze oma bakte elk jaar in de drukke aanloop naar de jaarwisseling lekkere wafels. Het was een zeer sfeervolle, feestelijke gebeurtenis hoewel het bakken van wafels heel arbeidsintensief werk was. Jij kunt een oud gietijzeren wafelijzer niet met moderne elektrische vergelijken. Antieke wafelijzers zijn heel zwaar en het vraagt veel tijd, vaardigheid en geduld om de wafels te bakken. Je moet weten hoe groot het vuur moet zijn en hoe lang het ijzer moet opwarmen, hoe vaak je moet keren, maar het belangrijkste, hoe maak je het deeg klaar. Dat is een geheim om lekkere, goudbruine, krokante wafels te maken.

Jaren zijn verstreken, kleindochtertjes werden allang volwassen maar de prettige jeugdherinnering is gebleven dankzij Henk, een van de echtgenoten. Hij is enige van de grote familie die de traditie voortzet en het geheime recept kent.

Dit jaar had ik het geluk om deze wafels te proeven en dat was prachtig !

26 november 2015

Het is een verhaal over mijn oude liefde voor de dingen van vroeger met hun niet eenvoudige en vol geheimen geschiedenis.

Uren kan ik rondlopen door kringloopwinkel op zoek naar iets leuks.Soms loop ik vele dingen voorbij, maar soms blijf ik lang staan voor iets bijzonders, omdat het je niet loslaat.

Precies zo is het gebeurd met een oude, houten koffiemolen die ik heb gezien. Hij stond vol gratie, helemaal anders dan de koffiemolens die ik vroeger tegenkwam.

Dat was liefde op het eerste gezicht! Ik wist zeker dat hij op mij stond te wachten!

En nu in de keuken sta ik vol emoties voor de koffiemolen met de hoop dat hij nog steeds werkt. Ik gooi handjevol koffiebonen, draai de steel en eindelijk ruikt het naar versgemalen koffie!

Helaas heb ik bijna geen informatie over deze koffiemolen, behalve het opschrift: Firenze 1784.

Graag zou ik van jullie willen horen of jullie iets over deze mysterieuze koffiemolen weten!

16 november 2015

In de wereld van kookgerei bestaat een enorm aanbod van verschillende soorten snijplanken. Ze kunnen rond of rechthoekig van vorm en van allerlei kleuren en materialen zijn. Maar deze olijfhouten snijplank is uniek voor mij. Dit is een verrassing van mijn lieve vriendin die naar Italië is geweest.

In Italië reisde zij bijna twee uur af naar een dorpje waar een oude, tachtigjarige, talentvolle houtmeester Sandro Fusi woont die bijzondere keukengerei verkoopt. Zij werd door hem hartelijk ontvangen.

Hij vertelde over zijn weiland waar hij hout bewerkt en waar hij een groentetuin heeft. Het verhaal was leuk, maar helaas had het een treurig deel. Een groot gedeelte van voorraad van opgeslagen olijfbomen hout dat op zijn weiland ligt was door iemand in brand gestoken, waardoor veel hout nu niet meer te gebruiken is. Wat vervelend! Ondanks alles zijn er nog steeds veel mooie dingen van olijfhout met unieke kleur, vorm en tekening. Een echt kunstwerk met het onderschrift van meester! Bedankt voor zo’n kostbaar geschenk!

26 augustus 2015

Stel je voor; je loop nietsvermoedend rond op de Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Dan stuit je – tussen al het leuks – op een bijzonder kraampje ‘ComPleet’, waar prachtig oud Engels silverplate gepresenteerd wordt. De spullen an sich zijn indrukwekkend; het verhaal daarachter des te meer. Zo konden wij niet om deze bijna magische theekan heen; uit het 1910 afkomstige pronkstuk dat het heden met het verleden verbindt.